Bertil

BERTIL VISSER

Grafisch Vormgever

Je kon het zien aankomen
Ik ben Bertil Visser. Al tekenend en krabbelend manoeuvreerde ik mij door mijn jeugd. Overal tekende ik op. Tot mijn moeder mijn tekenspullen afpakte en het behang begon af te boenen. Het kon niet anders: ik werd grafisch vormgever. Nu twintig jaar op mijzelf, vanuit het even pittoreske als makkelijk bereikbare Enkhuizen.

Opleiding
In Haarlem heb ik de Reproductie Tekenenopleiding (RTO) gevolgd aan de Grafische School. In die tijd hield dat nog in werken met wrijfletters, Rotring pennen, Aquarel stiften, noem het maar. Van digitale ontwerpen was nog weinig sprake. Er waren wat MacIntosh computers aanwezig met de eerste versies van Illustrator waar je vrijwillig na de schooluurtjes wat tijd in kon stoppen. Met software ontwerpen heb ik mezelf voor een groot deel zelf aan geleerd en de restjes toegevoegd middels baantjes in de ontwerp branche.

Muziek
Maar tekenen en ontwerpen was niet mijn enige liefhebberij. Muziek is altijd mijn grootste drijfveer geweest en tot op de dag van vandaag luister ik nog naar diverse genres en bedenk zelf ook de nodige muziekstukken. Gedurende de jaren 90 heb ik drie Europese tournees gedaan met een KISS tribute band. Er waren avonden dat ik voor 1500 man zat te drummen, wat een bizarre en geweldige ervaring was. Uiteindelijk leidde mijn liefde voor muziek tot de release van een Cd; Kingfisher – The Emptiness Outside Of Me. Melodieuze rock met hier en daar een rauw randje, waar ik zeer trots op ben.

Begin jaren 2000 heb ik ook enkele opdrachten gekregen in de muziekwereld via een castingbureau uit Amsterdam. Zo heb ik als (play-back)drummer mogen aanschuiven bij Matthias Reim, Laura Pausini en Elton John. Een fantastische ervaring waar ik veel van heb geleerd.

Model
Mijn castingbureau carrière begon eind jaren 90. Tijdens mijn derde Europese tournee vroeg een Amerikaanse vriend of ik ingeschreven stond bij een castingbureau en dat ik dat anders zeker moest gaan doen. Mijn dank is nog altijd groot. Hierdoor ben ik ben fotomodel geweest voor o.a. Amstel, Albert Heijn, Essent, ABN Amro, Gamma, FNV, KPN e.a. Ook heb ik kleine rollen gehad in GTST, Goudkust, Onderweg Naar Morgen en diverse commercials van bijvoorbeeld ING, VSM, Iglo, Essent, Carglass, Squla etc. Volgens mij kan ik zeggen dat mij in veel werelden heb mogen begeven en daarmee de nodige levenservaring heb opgedaan

Veelzijdig
Mijn expertise hierdoor is op een breed terrein en daar maak ik graag gebruik van in mijn werk als ontwerper. Het mooie van het vak vind ik gecumuleerde kennis; alles wat je in de loop der tijd leert van en over je klanten.

Dus dit ben ik. Veelzijdig creatief. Ontwerper, vormgever, bedenker, muzikant, model. Voor de opmaak en de opmaat, zeg maar. En als ik iets niet kan, ga ik niet doen alsof. Dan doe ik een beroep op mensen die iets beter kunnen dan ik. Want een goed netwerk is goud waard, these days. Profiteer ervan!